A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG JUBILEUMI KONFERENCIÁJA

Az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda a Pécsi Tudományegyetem támogatásával adott otthont annak az országos, jubileumi konferenciának, amelyet a Magyar Tehetséggondozó Társaság (MTT) megalakulásának 35. évfordulója alkalmából rendeztek meg. A kétnapos rendezvény 2024. szeptember 20-21-én zajlott a PTE Koltai Dénes aulájában, valamint a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában.    

Gazdag és sokszínű programmal, plenáris- és szekcióülésekkel várta résztvevőit a rendez-vény, amely már az óvodás korosztálytól kezdődően foglalkozott a tehetséggondozás legfontosabb kérdéseivel. Az ünnepi műsor, a társasághoz méltón intézményünk tehetséges diákjainak műsorával indult, majd a rendezvény folyamán újabb és újabb tehetségek mutatkoztak be.
A konferencia plenáris délutánján szakmai előadásokat hallhattunk. Többek között Nagy-Vargha Zsófia, Ifjúságért Felelős Helyettes Államtitkár; Dr. Balogh László, a MTT elnöke; Dr. Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese; Dr. Gerner Zsuzsanna, a PTE Pedagógusképző Központjának főigazgatója és az MTT vezető szakembereinek előadásában.   
A kétnapos esemény második napján iskolánk gazdag és sokszínű szekcióülésekkel várta az ország minden tájáról érkező résztvevőket.
A szekcióüléseken tagintézményünkből, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolájából a következő kollégák tartottak előadást:

Dr. Örkényiné Mostbacher Zsuzsanna: Miből lesz a cserebogár? Természettudományos tehetséggondozás szakköri keretek között 5. osztálytól
Dr. Tarnai Istvánné: Gazdálkodj okosan! Pénzügyi ismeretek alsó tagozaton
Fóti Nóri - Kochné Süli Andrea: ZOOm into English - egy angol nyelvű projektnap bemutatása
Garamszegi Rita: Tehetségfejlesztés matematikaórán az alsó tagozaton
Horváthné Szűcs Márta – Pap Zoltán: Az egyikkel sikerül, a másikkal nem, avagy a kiválóság elengedése - Egyéni tehetségmentorálás szocioemocionális vonatkozásai
Lévai Attila: A tanítóképzés hallgatói gyakorlatai, tapasztalatok, esélyek, lehetőségek
Lovas Zoltán: Intézményeken átívelő tehetséggondozás matematikából: a Repülő Osztály
Nyírő Gizella: Fenntartható életre nevelés az iskolakertben: tantárgyi koncentráció, közösség, kerti munka
Schlepp Péter: Az FLL mint komplett tehetséggondozó program. (FLL =a First Lego League)
Szabolcsi Marcell: Pontról pontra – Felelősségvállalás és autonómia az osztályteremben - Egy gamifikáción alapuló értékelési szisztéma mindennapi működése  
Telek István: Edzéselvű egyesületi típusú mozgásfejlesztő tehetség csoport a PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskolában

Intézményünk, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda képviseletében Turi Katalin, főigazgató asszony elismerő oklevelet vehetett át a Magyar Tehetséggondozó Társaságtól az intézmény több évtizeden át végzett kiemelkedően sikeres tehetséggondozó munkájáért. 
Ugyancsak elismerésben, A Tehetségekért kitüntető címben részesült Betlehem Márta a Babits Gimnázium intézményi tehetségkoordinátora.
Az eseményen elhangzott előadások és bemutatók jól érzékeltetik iskolánk elkötelezettségét a tehetséggondozás iránt. Számos jógyakorlatot is hallhattunk az országosan elismert tehetségfejlesztő iskolák képviselőitől. 
A Magyar Tehetséggondozó Társaság jubileumi konferenciájáról készült összefoglaló videót és cikket az alábbi linkeken lehet megtekinteni: 

https://www.youtube.com/watch?v=siHj1Hf2Rdk

Cikk:

https://univpecs.com/egyetemi_elet/35_eves_magyar_tehetseggondozo_tarsasag